Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van

Het hoofgerecht is meestal het belangrijkste deel van de maaltijd, dus lekker moet het zeker zijn. Gelukkig ben je bij ons aan het juiste adres voor snelle, gezonde, vegetarische en luxe hoofdgerechten voor feestdagen. Hier vind je gegarandeerd nieuwe recepten om aan je culinaire repertoire toe te voegen!

Wekelijks de lekkerste recepten ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoofdgerechten met vis

Zet je graag een stukje vis als hoofdgerecht op tafel? Dan zijn deze recepten precies wat je zoekt.

Vistaco's
Eenvoudig
35 min

Vistaco’s

Mosselchowder met kabeljauw en spekjesroom Ā 
Gemiddeld
45 min

Mosselchowder met kabeljauw en spekjesroom Ā 

Gebakken zeebaars in pittige knoflookolie
Eenvoudig
15 min

Gebakken zeebaars in pittige knoflookolie

garnalen
Eenvoudig
20 min

Garnalen ‘Spetsiota’

Garnalencurry
Eenvoudig
70 min

Garnalencurry

Filotaart met zalm en boerenkool
Eenvoudig
40 min

Filotaart met zalm en boerenkool

Heek met beurre noisette, snijbiet en orzo
Eenvoudig
50 min

Heek met beurre noisette, snijbiet en orzo

Eenpanspasta met citroen, tonijn, tomaat en kappertjes
Eenvoudig
35 min

Eenpanspasta met citroen, tonijn, tomaat en kappertjes

Linzensalade met tonijn
Eenvoudig
15 min

Linzensalade met tonijn

Stapel met apple-fritters met een laag glazuur erover
Eenvoudig
35 min

Appelfritters

Ovenschotel met balletjes, pasta en rozemarijn
Eenvoudig
25 min

Ovenschotel met balletjes, pasta en rozemarijn

Vier cocktailglazen met avocado, ijsbergsla, texmex crispy garnalen en een sausje
Eenvoudig
15 min

Crispy Tex-Mex garnalencocktail met avocado

Spaghetti met rode saus met daarop gefrituurde aubergine, basilicum en parmezaan
Eenvoudig
60 min

Aubergine milanese

Mini-tarte tatin van spruitjes
Eenvoudig
50 min

Mini-tarte tatin van spruitjes

Gebakken knoflook-gnocchi met pan grattato
Gemiddeld
90 min

Gebakken knoflook-gnocchi met pan grattato

Croissants die in de lengte zijn doorgesneden met daartussen kaas en ham en daarover bieslook en crispy chili-olie
Eenvoudig
20 min

Croque-monsieurcroissant

Pizza fritta met courgette, munt, ricotta en pijnboompitten
Eenvoudig
55 min

Pizza fritta met courgette, munt en ricotta

Stoofpeertjes in een bakje
Eenvoudig
15 min

Stoofperen

thumbnail voor Dennensiroop
Eenvoudig
60 min

Dennensiroop

croissants maken
Uitdagend
80 min

Zo maak je de perfecte croissant zelf

Plaattaart met ricotta, vijgen, pijnboompitten, rucola en hot honey
Eenvoudig
50 min

Vijgen-ricottaplaattaart met hot honey

Drie croissants met een laagje room en aardbeien ertussen
Eenvoudig
20 min

Croissant met room en aardbeien

Lamsrack in lavendelzoutkorst met munt met daarnaast sperziebonen en groene asperge
Eenvoudig
70 min

Lamsrack in lavendelzoutkorst met munt

Spaghetti aglio e olio met sriracha
Eenvoudig
20 min

Spaghetti aglio e olio met sriracha

geroosterde kool met tomatenlinzen en pangrattato
Uitdagend
105 min

Geroosterde kool met tomatenlinzen en pangrattato

Pasta met groene asperges en pangrattato
Eenvoudig
25 min

Pasta met groene asperges en pangrattato

Spaghetti met pangrattato en salie
Eenvoudig
20 min

Spaghetti met pangrattato en salie

thumbnail voor Volkorenspaghetti met bimi, chili en citroen
Eenvoudig
20 min

Volkorenspaghetti met bimi, chili en citroen

Spaghetti met grote garnalen, cherrytomaten en basilicum
Eenvoudig
20 min

Spaghetti met grote garnalen, cherrytomaten en basilicum

Spaghetti met harissa-garnalen
Eenvoudig
20 min

Spaghetti met harissa-garnalen

Spaanse en Italiaanse recepten

Heb je zin in een avondje aan de Middellandse zee? Met deze mediterraanse hoofdgerechten waan je je even in Spanje, Italiƫ of Frankrijk.

Recept voor Indiase dahl

Dahl

Dit Indiase comfortfood is vernoemd naar het hoofdingrediĆ«nt. Dahl betekent namelijk niets meer dan ā€˜splitpeulvrucht’.Ā Masoor,Ā tur,Ā urad,Ā moongĀ enĀ chana zijn enkele van de vele verschillende soorten dahl. Wij delen het recept van de meest bekende versie maar geven ook nog een hele hoop variaties zodat je kunt blijven experimenteren!

Bekijk volledige recept

Ingrediƫnten

  • 300 g rode splitlinzen
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 grote ui (fijngesnipperd)
  • 2 tl garam masala
  • 2 tl kerriepoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • verse gember (4 cm, geraspt)
  • 2 teentjes knoflook (geperst)
  • 1 rode peper (zaadlijst verwijderd en fijngehakt)
  • 1 groene peper (zaadlijst verwijderd en fijngehakt)
  • 1 winterwortel (geschild en in kleine blokjes)
  • 2 tomaten (in blokjes)
  • 500 ml groentebouillon
  • 250 ml kokosmelk
  • 400 g verse bladspinazie (gewassen)
  • zout en peper

Voor erbij

  • 4 el zonnebloemolie
  • 10 limoenblaadjes
  • 1 tl mosterdzaad
  • 1 naan
  • 4 el halfvolle yoghurt
  • peterselie- of korianderblaadjes

Bereiding

  1. Spoel de linzen af onder stromend water en laat goed uitlekken. Verhit 1 el olie in een pan op middelhoog vuur en fruit er de ui 3-4 minuten in. Voeg de specerijen, de gember, de knoflook, beide pepers, de wortel en de tomaat toe en fruit 1 minuut mee. Doe de linzen erbij en blus af met de groentebouillon. Breng het geheel aan de kook en laat 15-20 minuten sudderen op laag vuur tot de linzen gaar zijn.

  2. Verhit 4 el olie in een kleine koekenpan en bak er de limoenblaadjes en het mosterdzaad 1 minuut in. Haal de pan van het vuur en zet apart. Verwarm de naan volgens de aanwijzingen op de verpakking.

  3. Voeg de kokosmelk toe aan de linzen en verwarm kort mee. Roer de spinazie er in porties doorheen en laat hem slinken. Breng op smaak met zout en peper. Garneer de dahl met de yoghurt, de verse kruiden en de kruidenolie met mosterdzaad en limoenblaadjes. Serveer dit recept voor dahl met de naan en eet smakelijk.

Receptuur en foodstyling: Jacqueline Sluijter Foto’s: Willem van Santen Styling: Femke van Waveren

Wat is een gezond hoofdgerecht?

Helaas is wat lekker is niet altijd gezond. Gelukkig kun je heel goed lekker Ʃn gezond eten. Probeer de volgende tips voor een gezonde maaltijd in je hoofd te houden bij het kiezen van een hoofdgerecht.

Lekker vers

Kies voor verse producten. Een kant-en-klare vegaburger of visstick is natuurlijk lekker makkelijk, maar een gezondere optie zijn vaak producten die zo min mogelijk bewerkt zijn, zo als verse kipfilet (liefst biologisch) en verse groenten.

Ga voor minder of kleinere porties vlees en vis. Ze bevatten veel goede voedingsstoffen, maar te veel vlees of vis kan averechts werken voor je gezondheid.

Gevarieerd eten

Je hebt het waarschijnlijk al vaker gehoord, maar gevarieerd eten is dan ook echt belangrijk. Zo krijgt je lichaam namelijk alle voedingsstoffen nodig die het nodig heeft. Essentieel voor een gezond hoofdgerecht dus!

Ten slotte kun je veel ingrediƫnten vervangen door een gezonder alternatief. Kies bijvoorbeeld voor zilvervliesrijst of volkoren pandanrijst in plaats van witte rijst, of maak eens volkoren spaghetti in plaats van witte. Zo krijg je extra vezels binnen, die helpen je lichaam gezond te houden.

Hoofdgerecht voorbereiden

Ga je een etentje met vrienden of familie organiseren? Dan is het natuurlijk wel zo leuk als je bij je gasten aan tafel kunt zitten, in plaats van dat je de hele avond in de keuken moet staan. Een goede voorbereiding bespaart je op de avond zelf dus een hele hoop stress. Maar hoe pak je dat aan?

Oude bekenden

Allereerst is het handig om een hoofdgerecht te maken dat je al kent. Zo kun je beter inschatten hoe lang het bereiden van het recept duurt en kom je bij het serveren niet voor onaangename smaakverrassingen te staan. Ga dus voor een bekend succesrecept.

Sommige hoofdgerechten zijn natuurlijk makkelijker vooraf te maken dan andere. Een roerbakgerecht of risotto kun je bijvoorbeeld niet zo makkelijk voorbereiden als een stoofschotel of een lasagne. Kies dus voor een hoofdgerecht dat je alleen nog maar even in de oven hoeft te schuiven of even hoeft op te warmen in een pan.

Mise en place

Bereid zo veel mogelijk ingrediĆ«nten alvast voor: snijd de groenten, meet alle ingrediĆ«nten af in schaaltjes en rasp de kaas. Zo hoef jij ’s avonds het hoofdgerecht alleen nog maar af te maken.

Of kies meteen een hoofdgerecht

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!